În prima zi a noului an, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Vasile, una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii creştine, un mare învăţat, un ascet cu înaltă viaţă duhovnicească, un vrednic duhovnic şi un mare filantrop. Slujbele de Anul Nou vor cuprinde rugăciuni de mulţumire şi de intrare în Noul An.
Sfântul Vasile s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea credincioşilor, bogata sa activitate pe plan teologic, pastoral şi social conferindu-i supranumele de “cel Mare”.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. De la o vârstă fragedă, Sfântul Vasile a primit o educaţie creştină aleasă. Iubitor de învăţătură, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Pentru a înţelege mai bine tainele vieţii monahale, Sfântul Vasile cel Mare a călătorit în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia. La întoarcerea din acest pelerinaj, în anul 358, alături de mănăstirea de maici întemeiată de sora sa, Macrina, Sfântul Vasile a pus bazele unei mănăstiri de călugări. Sfântul Vasile a fost hirotonit preot în anul 364, iar şase ani mai târziu a devenit episcop al Cezareei Capadociei, funcţie pe care a deţinut-o timp de nouă ani, până la trecerea la cele veşnice, la 1 ianuarie 379, la vârsta de 50 de ani. De-a lungul întregii sale vieţi, Sfântul Vasile s-a remarcat prin opera sa filantropică. Dovadă stau numeroasele instituţii de asistenţă socială pe care le-a înfiinţat.
Sărbătoarea este dominată de practici şi ritualuri magice şi păstrează şi astăzi unele semnificaţii mistice, asociate cu începerea unui nou ciclu de viaţă. În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mar