Anul 2012 a fost unul “negru” şi pentru presa scrisă. Numeroase reviste şi cotidiene se simt fragilizate pe fondul competiţiei cu Internetul. In Franţa, anul 2013 va fi unul dificil pentru cîteva mari cotidiene.
Le Figaro, de exemplu, va trebui să-şi reducă efectivele cu 10 la sută. Celor 900 de salariaţi ai ziarului li se va propune deci un plan social, de plecări voluntare. De notat însă că grupul Le Figaro este beneficiar la capitolul activităţilor sale numerice, în special datorită site-urilor comerciale.
Si ziarul Libération, care există de 40 de ani, a avut un an dificil, ca să nu mai spunem că anul 2012 a fost unul total nefast pentru cotidianul economic La Tribune întrucît publicaţia a încetat să mai apară pe hîrtie. Deşi unele ziare sau reviste încearcă să-şi prelungească viaţa în versiune numerică, această a doua existenţă nu este întotdeauna sigură şi garantată. La Tribune în versiunea numerică este realizat de 26 de ziarişti, dar direcţia anunţă că în ianuarie zece posturi vor fi suprimate.
O experienţă numerică dureroasă a avut şi France Soir care şi-a încetat apariţia pe hîrtie în 2011. Aventura pe web a fost ultima sa şansă, dar de scurtă durată pentru că ziarul nu a avut destule comenzi publicitare. Tristă istorie pentru un cotidian extrem de popular care, în anii 60, apărea zilnic în mai multe ediţii şi într-un milion de exemplare.
Cauzele acestor dificultăţi sunt multiple. Prima dintre ele vine de la noile reflexe ale publicului, în sensul că multă lume se informează recurgînd la Internet şi deci nu mai cumpără ziare. In Franţa vînzările în domeniul presei tipărite pe hîrtie scad cam cu 7 la sută pe an. Pe de altă parte, sectorul publicitar s-a reorientat spre Internet şi televiziune, penalizînd deci presa scrisă. Din 2008 încoace, cifrele de afaceri publicitare ale presei scrise au scăzut în Franţa cu procente cuprinse