Direcţia de Sănătate Publică face o serie de recomandări privind expunerea la frig, dar şi referitor la consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, în această perioadă se recomandă consumul moderat de alimente tradiţionale pe bază de carne de porc, mai ales a celor cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire. Carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor.
Totodată medicii recomandă ca alimentaţia să fie diversificată şi să cuprindă cereale, legume, fructe şi produse lactate. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool.
În ceea ce priveşte expunerea la frig, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare).
Ministerul Sănătăţii atenţionează Direcţia de Sănătate Publică de a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo. „Persoanele vârstnice trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Prin structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu autorităţile locale, se vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost“, ne-a declarat dr. Călin Ardelean, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespun