În cadrul unei acţiuni organizate pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit cu produse pirotehnice de sezon, poliţiştii de la Poliţia Oraşului Sântana au luat la întrebări un tânăr de 25 ani, din judeţul Timiş.
Bărbatul deţinea asupra sa, 22 de cutii de pocnitori, cu câte 60 de bucăţi fiecare, 9 cutii de petarde, cu câte 100 de bucăţi fiecare şi 5 cutii de artificii.
Conform Legii, pe numele timişoreanului s-a întocmit un dosar de cercetare penală, iar întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, adică a articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. În plus se interzice folosirea articolelor pirotehnice de scenă de tip T1 ŞI T2, adică şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, care trebuie folosite tot de către specialişti. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani.
În categoria 1 şi P1 se încadrează articolele pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă. Concret, în categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, de exemplu steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc şi sateliţi.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de l