Romanii arunca la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente in fiecare an, ceea ce reprezinta 97,5 kilograme de mancare pentru fiecare roman, in timp ce la nivel european aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 de kilograme pe locuitor.
In acest sens, Ministerul Agriculturii lanseaza in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor in Romania (ANPCPPSR) o campanie de educare si informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei in domeniul alimentelor in conformitate cu practicile europene, care se va desfasura pe tot parcursul anului 2013.
"Am demarat aceasta campanie impreuna cu aceste organizatii pentru diminuarea risipei de produse alimentare, iar intr-o etapa viitoare ni se va alatura si MAI pentru a transmite mesajul si catre primarii sau consilii judetene. O astfel de campanie mai exista doar in alte sase state europene care au implementat astfel de programe. Campania are la baza propunerea UE ca anul 2014 sa fie anul de lupta impotriva risipei de produse agroalimentare", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, intr-o conferinta de presa.
Risipa de alimente reprezinta pierderea de alimente naturale sau gatite, in timpul sau dupa pregatirea mesei. Aceasta este adesea cauzata de ambalarea sau depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare sau de lipsa unui plan pentru cumparaturi.
"Aceasta risipa se realizeaza pe lantul alimentar, atat inainte sub forma de materii prime proaspete cat si ulterior si ingroasa cantitatile de deseuri pe care le aruncam. Si la restaurant, cand se vad in fata meniului, romanii comanda cu pofta mai mult decat pot manca: o ciorba, o friptura cat farfuria si tot felul de bunatati care le fac cu ochiul la desert. La cumparaturi, ne place sa vedem cosurile pline, chiar da