Învăţaţi cuvinte noi: reenactment istoric. Înseamnă să reconstitui vechi aşezări la scară reală, să reproduci perfect obiectele din acea vreme folosind exclusiv metodele acelor timpuri. Abia aşa tinerii nu-şi vor mai uita istoria
Totul a început de la un costum de legionar roman, confecţionat cu materiale similare celor din urmă cu 2.000 de ani. Pictorul Paul Cheptea, conferenţiar la Universitatea de Arte din Cluj- Napoca, a fost cel care a avut îndrăzneaţa idee.
I-au trebuit şase luni ca să-şi atingă obiectivul. Împreună cu prietenul său, Cristian Roman, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj, au decis, în primăvara lui 2007, că ideea trebuie dezvoltată. „Amândoi voiam să facem ceva pentru a le arăta românilor mici părţi de istorie", spune Cristi Roman.
O asociaţie de „daci" cu nume latin
„Eu sunt artist, dar sunt pasionat de istorie. După 1990, probabil şi din cauza exagerărilor patriotice de pe vremea comuniştilor, am văzut că românii începuseră să nu mai pună preţ pe istoria lor. Simţeam o diluare a identităţii românului şi nu puteam accepta asta. Nu avem de ce să suferim de vreun complex de inferioritate, pentru că şi aceste locuri au o istorie, poate mai bogată decât a altor zone din lume", adaugă Paul Cheptea.
În 2008, Cristi Roman şi Paul Cheptea au înfiinţat Asociaţia „Terra Dacica Aeterna". „Voiam să rotunjim ideea noastră, prin a crea o mică industrie de reenactment istoric (crearea unui univers în care casele, obiectele şi tot stilul de viaţă respectă întrutotul condiţiile din urmă cu 2.000 de ani - n.r.), aşa cum există în Germania, în Franţa.
Citeşte întreaga poveste AICI