După un prim an de activitate, marcat de schimbări, atât pe plan politic, cât şi economic, Grupurile de Acţiune Locală din judeţ au ajuns la un moment de bilanţ. Cele patru GAL-uri au la dispoziţie circa zece milioane de euro, bani ce pot fi absorbiţi prin proiecte de dezvoltare rurală, în diferite zone şi în funcţie de specificul acestora. Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Văii Crişurilor Alb şi Negru este grupul cu cel mai număr de proiecte selectate, fiind fruntaş la valoarea fondurilor nerambursabile atrase.
Ieri, la sediul Consiliului Judeţean s-a desfăşurat o conferinţă de prezentare a raportului de activitate al celor patru GAL-uri câştigătoare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Este vorba de: Microregiunea Văii Crişurilor Alb şi Negru – cu sediul la Chişineu-Criş; Microregiunea Podgoria Miniş-Măderat – cu sediul la Şiria; Microregiunea Lunca Mureşului de Jos – cu sediul la Pecica şi Microregiunea Valea Superioară a Crişului Alb – cu sediul la Sebiş. La conferinţa de final de an au participat reprezentanţii celor patru GAL-uri şi cei ai administraţiei judeţene.
GAL-urile au la bază un parteneriat public-privat, ce garantează atât administraţiilor locale, cât şi persoanelor fizice obţinerea de fonduri pentru investiţii de dezvoltare în mediul rural. Un procent de 65 la sută este privat, iar restul revine administraţiilor publice. Fiecare GAL poate atrage peste 2,2 de milioane de euro, iar banii vor merge către mediul privat şi către administraţia publică.
Proiecte pentru dezvoltare rurală
În timp ce unele GAL-uri au reuşit deja să atragă fonduri substanţiale, altele sunt în faza de elaborare a proiectelor, pe diferite domenii de activitate. Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Văii Crişurilor Alb şi Negru are la dispoziţie fonduri în valoare totală de 2.258 de milioane de euro şi mai multe proiecte co