Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret controversat prin care statul rus interzice cetăţenilor americani să adopte copii din Rusia.
Semnarea de către preşedinte vine după ce Duma (camera inferioară a parlamentului rus) a aprobat proiectul legislativ la începutul acestei săptămâni. Decretul este considerat răspunsul politicienilor ruşi pentru Legea Magnitsky, semnată de preşedintele american Barack Obama pe 14 decembrie, prin care se impun restricţii financiare şi de călătorie asupra ruşilor acuzaţi de încălcarea drepturilor omului.
„SUA sunt îngrijorate de măsurile adoptate prin proiectul legislativ aprobat astăzi de Duma. Dacă devine lege, proiectul va duce la blocarea adopţiilor internaţionale între SUA şi Rusia şi va restricţiona abilitatea organizaţiilor care reprezintă societatea civilă din Rusia de a lucra cu parteneri americani”, a declarat atunci Patrick Ventrell, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
De cealaltă parte, oficialii ruşi îşi motivează decizia susţinând că părinţii adoptivi americani au abuzat mai mulţi copii ruşi, invocând 19 cazuri în care copii adoptaţi din Rusia au murit în SUA din 1990 şi până în prezent. În 2010, un astfel de caz a stârnit reacţii puternice, după ce o mamă adoptivă din SUA şi-a trimis înapoi fiul în Rusia, singur în avion, susţinând că nu-l mai poate îngriji pentru că avea „episoade de violenţă care o faceau să se teamă pentru siguranţa ei şi a familiei sale”.
Anul trecut, aproape 1.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de familii americane. Deşi numărul adopţiilor a intrat pe o pantă descendentă în ultimii ani, Rusia rămâne pe locul trei în topul ţărilor din care cetăţenii americani adoptă copii, după China şi Etiopia, potrivit datelor Departamentului de Stat al SUA.
„Familii americane au adoptat peste 60.000 în ultimii 20 de an