Fostul lider al PNR a ajuns în conflict deschis cu Iuliu Maniu pentru că Alexandru Vaida Voevod a fost fascinat şi atras de personalitatea Regelui Carol al II-lea.
Una dintre cele mai ilustre personalităţi ale României interbelice a fost clujeanul Alexandru Vaida Voevod. El a fost de trei ori prim-ministru al României Mari, de mai multe ori ministru, ministru de stat pentru Transilvania, membru al Consiliului Dirigent şi consilier regal. De asemenea, el a fost membru al Parlamentelor din Bucureşti şi din Budapesta şi al Marii Adunări Naţionale, care a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Însă Alexandru Vaida Voevod a intrat în istorie prin faptul că el a fost deputatul care a citit, în octombrie 1918, în Parlamentul din Budapesta, Declaraţia de independenţă a naţiunii române din Austro-Ungaria, prin care românii din Dubla Monarhie au notificat întregii lumi decizia de a-şi lua soarta în propriile lor mâini.
Descendent al unei familii ilustre
Alexandru Vaida Voevod provenea dintr-o ilustră familie românească, înnobilată de principele Gabriel Bethlen. El se înrudea cu doi episcopi greco-catolici ai Transilvaniei, Ioan Bob şi Ioan Lemeni. De asemenea, bunicul său, Alexandru Bohăţel, a fost unul dintre liderii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. Tatăl său, Dionisie Vaida, a fost unul dintre liderii mişcării naţionale a românilor ardeleni, iar Gavril Vaida, unchiul lui Alexandru Vaida Voevod, a fost străbunicul pe linie maternă al lui Corneliu Coposu.
Educaţie în stil german
Alexandru Vaida Voevod a terminat şcoala primară în Cluj, apoi a studiat la liceele germane din Bistriţa şi din Braşov. Cunoaşterea excelentă a limbii germane i-a permis să se înscrie la cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii din Viena. În perioada studenţiei, el a devenit membru al societăţii „România Jună" şi s-a impl