Una dintre cele mai periculoase schimbari produse de activitatea umana, in echilibrul Terrei, este modificarea chimiei oceanelor. Astfel, s-a constatat ca zonele cu cel mai mare continut de sare sunt din ce in ce mai sarate, in timp ce zonele mai putin sarate tind sa se transforme in ape dulci.
Cercetatorii nu stiu care sunt motivele schimbarilor gradului de salinitate al oceanelor, scrie livescience.com.
Ceea ce se stie este ca salinitatea joaca un rol fundamental in mecanismul fizic de circulatie al apei intre suprafata Pamantului si atmosfera, si, prin urmare, cu efecte asupra conditiilor climatice la nivelul suprafetei Pamantului.
O echipa de la Institutul de Oceanografie Scripps din La Jolla, California, a folosit modele care acopera 11.000 ani si date concrete din ultimii 50 de ani si a ajuns la concluzia ca modificarile concentratiei de sare si implicit a temperaturilor apei oceanelor este efectul activitatii umane.
Ca efect global este cert ca apa Atlanticului este mai sarata decat era acum 50 de ani, in timp ce apa din Pacific si in special Pacificul de nord si de vest este mai putin sarata decat era in trecutul apropiat. Concret, este vorba despre o crestere si, respectiv de o scadere a salinitatii cu 0,5 la suta. Procesul este unul care are efecte globale in conditiile in care oceanele reprezinta 71 la suta din suprafata Pamantului.
Atlanticul este in mod normal mai sarat decat Pacificului. Salinitatea oceanelor este determinata de ritmul de evaporare al apei raportat la acumularile de apa dulce prin precipitatii si prin fluxul de apa din rauri, in mare. Acest mecanism complex determina un echilibru de temperatura intre aer si apa si este procesul care mentine temperatura planetei constanta.
Oamenii de stiinta au explicat ca exista un circuit natural al sarii intre cele doua mari ocean