USL şi-a menţinut grosul ofertei electorale din campanie în noul program de guvernare al Cabinetului Ponta 2. După refacerea salariilor bugetarilor, stimularea creşterii economice se realizează acum pe mai multe fronturi. TVA urmează să revină la cotele anterioare planului de megaausteritate aplicat de Boc. În plus, producătorii (atenţie, nu şi procesatorii) din agricultură vor beneficia de o cotă redusă de 9% la TVA, diferenţa faţă de actualul nivel de 24% urmând să fie utilizată pentru dezvoltare (citeşte contracararea concurenţei importurilor). Bine cel puţin că nu se mai pomeneşte de scăderea preţurilor la consumatorul final - probabil că nu vom asista la aşa ceva ca efect al TVA reduse decât în situaţii marginale. Avem promisiunea că în orizontul 2013-2016 impozitul pe venit se va aplica în 3 tranşe, de 8%, 12% şi 16%, pe grile de venit. CAS la angajator urmează să scadă cu 5%, iar în cazul în care compania generează locuri de muncă, ar putea primi chiar o eliminare integrală a CAS-ului corespunzător lor pentru un an, dacă le menţine timp de cel puţin încă un an. Să nu uităm de salariul minim pe economie, majorat la 1.200 lei.
Pe partea de încasări, în afara promisiunii concrete de aliniere a redevenţelor la nivelul mediei europene (proaspătul ministru al energiei pomenea de 20-30% pentru petrol şi gaze), efectele creşterii cheltuielilor de perso-nal şi minusului de venituri din reducerea fiscalităţii ar urma să fie compensate de combaterea evaziunii fiscale, Consiliul Fiscal estimând la 54% indicele de eficienţă a colectării TVA, 60% pentru impozitul pe venit şi 80% pentru colectarea CAS.
Calcule şi comparaţii
Anul trecut, veniturile fiscale (din TVA, accize, CAS etc.) au reprezentat doar 27,2% din PIB, faţă de aproape 40% din PIB cât este media europeană, potrivit unei analize a Consiliului Fiscal. Din TVA s-au strâns la buget 48 miliarde l