Craiovenii au consumat mai puţină căldură în noiembrie 2012, comparativ cu aceeaşi lună a anul trecut, cel puţin aşa reiese din facturile la întreţinere, dar şi din statisticile furnizorului de căldură. O contribuţie însemnată la stabilirea valorii facturii de căldură au avut-o şi temperaturile destul de ridicate din luna trecută. „Comparativ cu luna noiembrie 2011, în acest an, abonaţii cărora noi le furnizăm energie termică au înregistrat un consum mai redus cu aproximativ 16 mii de gigacalorii“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL.
Dacă un consum maximal pentru un bloc de patru etaje cu 20 de apartamente este, în luna noiembrie, de zece gigacalorii, în Craiova astfel de condominii au consumat trei, cel mult patru gigacalorii. „Într-adevăr, facturile la căldură în luna noiembrie au fost mult mai mici, dat fiind faptul că şi temperaturile de afară au fost ridicate. Dacă, în mod normal, în această perioadă, un bloc cu patru etaje trebuie să consume cam zece gigacalorii, la noi consumul a fost de trei gigacalorii“, a explicat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.
Repartitoarele înjumătăţesc factura
Cele mai scăzute facturi la căldură le-au avut proprietarii apartamentelor care au montate repartitoare. De cele mai multe ori, aceştia optează pentru varianta „închis“ tocmai de teama costurilor la întreţinere, dar şi pentru că au posibilitatea să strângă robinetul atunci când temperaturile exterioare cresc. De exemplu, un apartament cu două camere, cu repartitoare, plăteşte în luna noiembrie pentru căldură 35,66 lei. În schimb, craiovenii care primesc căldură la pauşal au de plătit facturi la căldură pentru luna noiembrie 2012 de 139,45 lei.
Cu cât suprafaţa apartamentului este mai mare, cu atât crește şi factura la căldură. Astfel, un craiovean care deţine un apartament cu trei camere (