Mulţi economişti şi investitori cunoscuţi au anticipat în acest an că zona euro se va dezintegra sau că va ajune la un număr mai restrâns de membri, însă cu toţii au fost nevoiţi să-şi modifice predicţiile privind iminenţa dezastrului după ce uniunea monetară a rezistat încă un an.
În luna mai a acestui an, în timp ce zona euro se adâncea în criză, economistul Paul Krugman, câştigător al premiului Nobel, a scris unul dintre cele mai pesimiste comentarii ale sale în “New York Times”, intitulat "Apocalipsa în curând", relatează agenţia Reuters, preluată de CNBC.
"Dintr-o dată a devenit uşor de văzut cum euro - marele experiment al unei uniuni monetare fără uniune politică - se poate desface din încheieturi. Nu discutăm despre o perspectivă îndepărtată. Lucrurile se pot înrăutăţi cu o viteză ameţitoare, în doar câteva luni, nu ani", scria Krugman.
Laureatul premiului Nobel pentru Economie nu a fost singurul care a formulat astfel de aprecieri privind viitorul zonei euro. Şi miliardarul american George Soros afirma, în luna iunie, că Germania are la dispoziţie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
O lună mai târziu, economistul-şef al Citigroup şi fost membru al conducerii Băncii Angliei, Willem Buiter, a ridicat probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro la 90% şi a înaintat chiar o dată până la care aceasta ar fi trebui să aibă loc.
Temenul lui Buiter, 1 ianuarie 2013, va fi atins săptămâna următoare, însă nimeni nu mai crede într-o implozie a zonei euro pe termen scurt sau ieşirea Greciei din uniunea monetară în următoarea perioadă.
Corul celor care prevesteau sfârşitul euro a atins un punct culminant la jumătatea anului. Printre autorii scenariilor apocaliptice s-au aflat unii dintr cei mai renumiţi economişti şi investitori, mulţi dintre ei din Statele Unite.
A