Cercetătorii au descoperit că mineralele şi aminoacizii din sparanghel pot preveni mahmurelile şi protejează ficatul de toxine, scrie descopera.ro.
Pe măsură ce Anul Nou se apropie, multă lume se pregăteşte să sărbătorească cu mai multe pahare de băuturi alcoolice, lucru ce urmează să se facă resimţit pe 1 ianuarie. Deşi mulţi oameni au auzit de un şir de „leacuri” pentru mahmureală, cel mai bun leac este prevenirea. Acum, o nouă cercetare confirmă acest lucru, sugerând că sparanghelul poate ajuta la prevenirea mahmurelilor.
Într-un studiu publicat în Journal of Food Science, cercetătorii de la Institutul pentru Ştiinţe Medicale şi de la Universitatea Jeju au descoperit că mineralele şi aminoacizii din sparanghel previn apariţia mahmurelilor şi joacă un rol de protector al ficatului. Consumul de alcool, mai ales cel cronic, este responsabil de apariţia mahmurelilor şi poate duce la stresul oxidativ al ficatului. „Toxicităţile celulare au fost reduse în mod semnificativ atunci când am aplicat un tratament cu extract din frunze şi lăstari de sparanghel”, a explicat B.Y. Kim, coordonatorul cercetării. „Aceste rezultate oferă dovezi ce atestă existenţa unor funcţii biologice ale sparanghelului care ajută la reducerea efectelor negative ale alcoolului şi protejează celulele ficatului”, a mai spus cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă au analizat componentele plantei de sparanghel pentru a identifica porţiunile cele mai utile în prevenirea mahmurelii. Cercetătorii au analizat efectul biochimic al frunzelor de sparanghel şi al lăstarilor asupra celulelor extrase de la şobolani şi de la oameni. Studiul a arătat că frunzele de sparanghel au un conţinut mai mare de aminoacizi şi de minerale decât lăstarii, ceea ce înseamnă că frunzele sunt mai eficiente în protejarea ficatului de efectele dăunătoare ale alcoolului, prevenind astfel şi mahmureala.
Nu este pr