La examenul naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2013, se pot înscrie cadrele didactice care la 1 septembrie 2013 vor avea un stagiu efectiv de predare de cel puţin un an la catedră sau ore de predare echivalente normei de un an. Acelaşi ordin prevede că personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului.
La examenul naţional din 2013 se pot înscrie cadrele didactice care au intrat în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2012 şi cei care au intrat în sistem anterior datei de 1 septembrie însă cu o vechime la catedră de maxim şapte ani.
Personalul didactic titular căruia i s-a desfăcut contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată, datorită neobţinerii definitivării în învăţământ în termenul prevăzut de lege şi care s-a titularizat în sistemul de învăţământ începând cu 1 septembrie 2011, se poate prezenta la definitivare după efectuarea unui nou stagiu de doi ani la catedră.
Candidaţii care s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2013, după efectuarea stagiului minim de 1 an la catedră, în cazul în care vor fi respinşi la examen au dreptul de a mai susţine examenul în alte două sesiuni în următorii cinci ani. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ în aceste condiţii pot fi angajate numai pe perioadă determinată, cu statut de prefesor debutant.
Totodată, candidaţii care s-au înscris la examen după efectuarea unui stagiu de doi ani la catedră şi care au fost respinşi în serii anterioare au dreptul de a mai susţine examenul în termen de cinci ani de la finalizarea stagiului. În aceste condiţii, cadrului didactic titular, care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ şi acumulează o vechime efectivă de predare la catedră mai mare de şapte ani, i se