Ecourile crizei financiare din 2010 se resimt si acum la final de 2012 când tocmai a fost aprobata de catre Comisia Europeana restructurarea bancii Dexia, prabusita in urma cu doi ani. Activele toxice ale bancii vor fi astfel plasate incât sa se evite un faliment "dezordonat".
Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan
Planul aprobat de Bruxelles in ultimele zile ale acestui an, a fost elaborat de pricipalii actionari ai Dexiei, Belgia, Franta si Luxembourg in 2008. El a fost reviziuit apoi când banca nu si-a putut tine angajamentele luate fata de pietele financiare.
Bruxelles a gasit justificata propunerea celor trei de a pastra pe pietele financiare o parte din activele bancii, care inceta practic sa existe ca atare in 2010.
Dexia a primit atunci un ajutor substantial provenit mai ales de la statul belgian, lasat singur in fata problemei, dar acest ajutor a produs perturbari minime ale pietei, considera Comisia Europeana.
Dexia, asociata in Franta mai ales cu micile case de economii, s-a prabusit in 2010 fara surpriza, dupa doi ani de agonie, atragînd dupa sine falimentul unor colectivitati locale.
Dar capitalul cel mare a fost totusi pierdut in Belgia unde pentru a rascumpara activele toxice ale bancii, statul a platit 54 de miliarde de euro din cele 85 de miliarde necesare refinantarii intregului consortium belgo-franco-luxemburghez.
O alta banca s-a nascut apoi din cenusa Dexiei belgiene, ea se numeste Belfius iar Comisia Europeana a aprobat acum un alt plan in ceea ce o priveste, sau mai bine zis o incadrare stricta.
Noua banca se va axa pe anumite operatiuni financiare si de asigurari si nu va putea sa-si mareasca dividentele in timpul acestei restructurari.
Ecourile crizei financiare din 2010 se resimt si acum la final de 2012 când tocmai a fost aprobata de catre Comisia Europeana restructu