Ponderea diferitelor boli in cadrul „poverii” globale reprezentate de problemele de sanatate s-a schimbat mult in ultimele decenii si exista atat vesti bune, cat si vesti rele.
Hipertensiunea arteriala a dus la decesul a peste 9 milioane de oameni in anul 2010, fiind astfel pe locul intai in „topul” cauzelor mortalitatii la nivel global. Pe locurile 2 si 3 se situeaza fumatul si consumul excesiv de alcool. Dar oamenii de stiinta avertizeaza, cu ingrijorare, ca un alt „ucigas” vine tare din urma: obezitatea, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasa, trecand, in doua decenii, de pe locul al zecelea pe cel de-al saselea in tragicul top mentionat mai sus.
Un studiu amplu a fost publicat recent in periodicul medical The Lancet, de un grup international de oameni de stiinta, ca parte a raportului Global Burden of Disease Study 2010.
Studiul a luat in calcul 43 de riscuri pentru sanatate si impactul acestora asupra populatiei lumii, intre anii 1990 si 2010.
Primele trei locuri in clasamentul cauzelor mortalitatii sunt ocupate de hipertensiune, fumat si excesul de alcool. O surpriza cat se poate de ingrijoratoare o constituie, insa, „ascensiunea” excesului ponderal drept cauza a deceselor. Indicele prea mare de masa corporala, aflat in 1990 pe locul al zecelea, a ajuns, in 2010, pe locul al saselea.
In 2010, peste 3 milioane de decese au fost atribuite excesului ponderal, de peste trei ori mai multe decat cele datorate subalimentarii.
In unele regiuni, ca Australasia si sudul Americii latine, indicele de masa corporala ridicat a ajuns sa fie principalul factor de risc.
La nivel global, se inregistreaza doua tendinte paralele: o sporire a aportului unor factori de risc care duc la aparitia unor boli cronice la adulti (precum cancer , boli cardiace si diabet) si o scadere a riscurilor asociate cu bolile infectioase la copii. @N