Fie că este vorba despre o masă în familie, un eveniment festiv sau masa noastră zilnică, servirea ei reprezintă şi un prilej de întâlnire, de conversaţie, o pauză de la activităţile şi îndatoririle cotidiene. Deci... o „ocazie specială".
Mai ales în această perioadă a anului, există mese care trebuie să aibă cu adevărat un aer de sărbătoare. Cum facem asta? Pornim de la reguli elementare! Înainte de toate dumneavoastră, gazda, trebuie să fiţi relaxată şi bine dispusă pentru a transmite şi invitaţilor starea de bine. Aşa că aveţi grijă ca totul să fie plănuit din timp şi aranjat corespunzător pentru a elimina grijile ce vin o dată cu îndatoririle de gazdă şi a vă distra împreună cu musafirii dumneavoastră. În felul acesta toată lumea se poate bucura de masa frumos aranjată, de mâncarea gustosă şi în primul rând de o companie plăcută.
Cu siguranţă cunoaşteţi regulile de bază legate de numărul şi poziţionarea farfuriilor, a paharelor şi a tacâmurilor în funcţie de felurile de mâncare servite, însă este important de ştiut şi faptul că această organizare a mesei trebuie să asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Pentru că fiecare amănunt contează, un detaliu ce nu trebuie trecut cu vederea în demersul nostru de a realiza un aranjament reuşit, este şi faţa de masă. Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, ea contribuie semnificativ la decorul pe care urmărim să-l creăm.
Dacă este lungă, vă sugerăm să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente. Acest lucru are efect estetic, dar şi practic, deoarece invitaţii îşi pot mişca picioarele în voie.
Pentru că este vorba despre un aranjament festiv, trebuie să vă canalizaţi atenţia asupra acelor elemente care impun nota de sărbătoare. Dar nu vă gândiţi exclusiv la decoraţiuni şi imprimeu, ci anim