Dacă pe uscat România i-a scos peri albi Europei, în aer pare să fie unul dintre partenerii ei stabili. În consecinţă, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost luată pe sus de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi inclusă în programul ExoMars. Cele două au semnat deja un contract de 1,1 milioane de dolari pentru anul 2013, fiind posibilă continuarea colaborării lor şi în 2014.
Ce vrea ExoMars
Programul iniţiat de ESA vizează explorarea planetei Marte. “Europa vrea să intre în cărţi în ceea ce priveşte acest gen de activitate. Aşa că Agenţia urmăreşte micşorarea decalajului existent în acest moment, pe care Europa îl înregistează faţă de proiectele în desfăşurare ale SUA şi Rusia”, explică preşedintele ARCA, Dumitru Popescu.
ExoMars este un vehicul spaţial, care va fi lansat în ianuarie 2016, de pe cosmodromul de la Baikonur, cu o rachetă rusească Proton, iar călătoria sa spre Marte va dura nouă luni.
Sistemul va fi format, potrivit precizărilor specialiştilor, dintr-o navă (Orbiter) şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi plasare pe sol - EDM). “Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera Planetei Roşii. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi se va plasa pe solul marţian, folosind motoare rachetă. La rândul său, Orbiter se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte, apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca, în cele din urmă, să se stabilească pe o orbită circulară de aproximativ 400 de kilometri, de unde va realiza misiunea ştiinţifică”, spun ei.
Ce fac românii
Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea paraşutelor de recuperare, în acest scop urmând să efectueze, eventual, două zboruri.
"Noi vom testa paraşutele care urmează să fie folosite în program, dar care nu s