In 2012 s-a vorbit mai mult decît niciodată despre pericolul unei eventuale dispariţii a monedei unice europene, iar fundamentele Uniunii Europene au fost serios zdruncinate de criză. Acest final de an a adus un moment de acalmie, dar dificultăţile vor începe din nou în luna ianuarie, în special în ţările din sudul Europei.
Cotidianul LE FIGARO consideră că anul 2013 se anunţă ca unul “oribil” pentru preşedintele François Hollande, care va trebui să facă faţă unor multiple probleme. In Spania, premierul Rajoy declară că anul viitor va fi unul “foarte greu” şi nu exclude ideea solicitării unui ajutor pe lîngă Bruxelles. Italia intră în zona de turbulenţă a alegerilor anticipate de pe 24 şi 25 februarie, şi este bîntuită de un spectru: cel al populistului Silvio Berlusconi care vrea să revină în peisajul politic. Rămîn într-o situaţie fragilă Portugalia şi Irlanda, care au adoptat reforme dureroase pentru a ieşi din criza deficitului bugetar.
In Marea Britanie dezbaterea este mai aprinsă decît niciodată în legătură cu avantajele pe care le-ar avea englezii dacă ar părăsi Uniunnea, sau dacă ar renegocia raporturile cu ea. Grecia a mai ieşit puţin de sub presiunea pieţelor financiare dar nu îşi face nici o iluzie în legătură cu anul vitor care va fi, mai mult ca sigur, tot unul pus sub semnul recesiunii. Abia în 2014 Atena speră să poată reînnoi cu creşterea economică.
Iată, foarte succint, tabloul unei Europe care pare să fi depăşit momentul de criză maximă, dar care îşi propune să rămînă puternic mobilizată pentru a ieşit în mod durabil din tunelul crizei.
In luna decembrie, perioadă de sărbători, moralul francezilor a fost ceva mai tonic decît în lunile precedente. După ce ecourile focurilor de artificii se vor fi stins însă, în dimineaţa de întîi ianuarie, François Hollande se va trezi în faţa unei agende încărcate şi complicate. Somajul