Orice modificare a organizarii Programelor Nationale de Sanatate este importanta pentru ca o cincime din totalul cheltuielilor cu sanatatea in Romania se varsa aici. Guvernul Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta care schimba organizarea programelor prin care primesc tratament bolnavii de cancer, diabet sau TBC.
Un raport din 2010 a Bancii Mondiale considera ca programele nationale de sanatate din Romania sunt “anormal de mari”. Dar problema cea mai deranjanta nu este atat dimensiunea, cat suprapunerea responsabilitatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pe cele ale Ministerului Sanatatii.
Astfel de suprapuneri exista in finantarea Programului National de cancer sau de diabet. Programul national de endocrinologie este finantat o treime de catre Ministerul Sanatatii si restul de catre CNAS, fara nicio explicatie pentru aceasta impartire.
Ordonanta de Urgenta adoptata de catre guvernul Ponta pe 12 decembrie 2012 (publicata in Monitorul Oficial pe 27 decembrie) elimina aceste suprapuneri de responsabilitati pe programele nationale. Ministerul Sanatatii se va ocupa exclusiv de preventie si de programele nationale de TBC, HIV si transplant.
In responsabilitatea CNAS raman programele nationale "bogate": cancer, diabet, endocrinologie, etc. Acestea vor fi finantate exclusiv din fondurile CNAS, in a carui raspundere va ramane peste 65% din bugetul programelor nationale.
Schimbarea consistenta apare in zona achizitiilor publice, acolo unde circula cei mai multi bani, fara posibilitatea controlului cheltuirii lor. Ordonanta merge in directia centralizarii complete la nivelul Ministerului Sanatatii a licitatiilor organizate pentru medicamentele si materialele medicale din cadrul programelor nationale.
De exemplu, se elimina un aliniat (din articolul 242) care permitea CNAS sa organizeze licitat