Situaţia politică din Marea Britanie cu impact asupra UE ca atare începe să îngrijoreze din ce în ce mai tare. După apelul făcut joi, 27 decembrie, de Jacques Delors către Londra pentru ca aceasta să părăsească Uniunea, azi Herman Van Rompuy se exprimă şi el.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Într-un interviu acordat pentru "The Guardian", presedintele UE il avertizeaza pe prim ministrul britanic sa nu puna UE in pericol.
"Daca fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a tria politicile actuale si de a lua ce-i convine si a refuza restul, Uniunea in general si piata unica in special s-ar deteriora rapid", a spus Van Rompuy.
Marea Britanie poseda deja dreptul la mai multe clauze care o scutesc de a imbarca o parte din legislatia UE in legislatia nationala. Este vorba aici in principal despre euro si spatiul Schengen, dar nu numai.
Tara este de fapt cea care are cele mai multe asa numite « opt-out-uri » dintre toate statele UE. Danermaca o urmeaza in clasamentul statelor celor mai putin "integrate".
Premierul David Cameron, împins de euroscepticii din al său partid, doreste un nou acord care sa-i ofere si mai multa flexibilitate sau de fapt o si mai mare diluare a spiritului comunitar de partea celalata a Canalului Mânecii.
"Toate statele membre pot avea si exprima cereri speciale si noi ne luam in calcul in timpul dezbaterilor noastre" , a explicat Van Rompuy pentru The Guardian.
Dar el a adăugat că ceea ce ar dori acum Marea Britanie ar insemna o schimbare a Tratatelor UE, o procedura complicata si lunga care ar pune in pericol insasi unitatea constructiei comunitare.
Ce este de facut atunci ?
Cameron a amânat discutia despre un posibil referendum prin care britanicii sa-si exprime dorinta de a parasi sau nu UE…Van Rompuy spune ca a renunta la Marea Britanie e ca si cum aceasta