Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, afirmă că mina dezafectată dintr-un cartier al municipiului, unde au murit cinci persoane care căutau fier vechi, nu era închisă conform standardelor, intrările în subteran nefiind marcate corespunzător şi nefiind indicat pericolul.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că mina de cupru a fost închisă la începutul anilor '90, că se află în administrarea companiei miniere Remin şi că nu au fost respectate standardele de închidere.
"Mina Gura Borzaş (numită popular şi Gura Neamţului - n.r.) nu era închisă conform standardelor. Această mină nu a intrat în programul de conservare al Ministerului Economiei, astfel că accesul era mult mai facil. Sunt multe galerii istorice, abandonate, iar perimetrele aparţin companiei miniere. Intrările în mină nu erau marcate corespunzător şi nu era indicat pericolul. Intrarea în galeria unde au murit cei cinci oameni a fost securizată cu o uşă metalică, dar aceasta a fost distrusă în ultimele zile de către cei care căutau fier vechi", a spus Cherecheş.
El a precizat că furtul de fier vechi este un fenomen obişnuit în zonă.
"Furtul de fier vechi este un fenomen în zonă, oamenii îşi caută astfel de îndeletniciri, mai ales în ultimii ani", a spus Cherecheş.
Reprezentanţii Remin nu au putut fi contactaţi, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a comenta situaţia.
Cinci bărbaţi şi-au pierdut viaţa în mina dezafectată din cartierul Valea Borcuţului din Baia Mare, unde au intrat să caute fier vechi. Cei cinci intraseră în mină în cursul zilelor de joi şi vineri, alături de alte patru persoane, care au reuşit să iasă la suprafaţă. Cele cinci persoane au fost date dispărute vineri seară, când familiile acestora au sunat la 112.
Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Ur