În ciuda stresului care însoţeşte Sărbătorile, compania celor dragi ne ajută să regăsim bucuria noului an, spune psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu.
Pentru mulţi dintre noi, noul an pare să vină cu o mare oglindă care ne arată aşa cum suntem: cu minusuri, prea ocupaţi pentru a ne împlini dorinţele, singuri... Ei bine, şi psihologii se confruntă cu aceleaşi probleme, iar timpul lor liber este „terfelit şi aruncat la gunoi“, după cum ne-a mărturisit psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu. Cu atât mai mult în această perioadă, când cabinetele de profil sunt luate cu asalt atât din cauza bilanţurilor de sfârşit de an, cât şi din cauza mult-anunţatului sfârşit de lume.
„Weekend Adevărul“: Domnule psihoterapeut, dumneavoastră v-aţi făcut promisiunile, sau „rezoluţiile“, cum li se spune mai nou, pentru Noul An?
Mugur Ciumăgeanu: Nu le-am făcut încă şi nici nu cred c-o să le fac. Funcţionez mai degrabă după principiul că a face rezoluţii înseamnă a te programa pentru eşec. Pentru că sunt atât de multe recomandări să ne facem promisiuni de Anul Nou şi atât de multă lume încearcă să şi le facă şi cunosc atât de puţină lume care şi le duce până la bun sfârşit, încât am impresia că responsabilitatea faţă de prezent este mai importantă decât responsabilitatea faţă de o rezoluţie pe care ţi-o iei pentru un an întreg. Şi dacă este ca lucrurile să-mi reuşească în 2013, ele or să-mi reuşească pentru că, teoretic, o să-mi amintesc în fiecare moment al prezentului că e ceva important de făcut. Dacă n-o să-mi amintesc, indiferent de rezoluţii, nu cred că lucrul ăsta se va realiza.
Ne descurajăm dacă vedem că nu ne reuşesc lucrurile pe care ni le propunem? De exemplu, dacă nu ne lăsăm de fumat?
Lucrurile astea au intrat, într-un fel, într-o zonă a desuetudinii băşcălioase. Pentru că atât de multe promisiuni de Anul Nou au fost încălcate... E un fapt cunoscut