Congresul Statelor Unite a aprobat vineri prelungirea pentru o perioadă de cinci ani a prevederilor unei legi care autorizează autorităţile americane să supravegheze apeluri şi e-mailuri ale cetăţenilor străini fără un mandat emis de un tribunal, relatează AFP.
Senatul a votat, cu 73 de voturi la 23, prelungirea Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), aprobată deja de către Camera Reprezentanţilor, în septembrie. Textul urmează să fie promulgat de către preşedintele Statelor Unite Barack Obama.
Congresul a respins, astfel, amendamente propuse de anumiţi congresmeni atât democraţi, cât şi republicani, care doreau să limiteze unele prevederi ale acestei legi intrate în vigoare în termenii actuali în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.
FISA autorizează agenţii de informaţii americane, ca CIA sau NSA (National Security Agency) să efectueze interceptări fără autorizaţie judiciară a unor americani care comunică cu străini suspectaţi de terorism sau spionaj.
Această lege a suscitat critici aprinse, potrivit cărora comunicaţiile cotidiene ale americanilor ar putea face obiectul unei supravegheri excesive şi contrare respectării vieţii private.
Textul a fost votat pentru prima dată în 1978, după scandalul Watergate, iar congresmenii au prevăzut, la vremea respectivă, garanţii în vederea limitării unor interceptări abuzive ale cetăţenilor americani. Dar aceste garanţii au fost anulate după atacurile teroriste de la World Trade Center, la 11 septembrie 2001, cu scopul depistării unor suspecţi străini.
Senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului, a recunsocut că este "posibil să aibă loc o colectare accidentală de comunicaţii ale unor persoane americane". Dar ea a declarat că acest "potenţial d