Anul 2012 a debutat în forţă cu protestele din Piaţa Universităţii, care ulterior s-au extins în toată ţara. Aceasta a fost scânteia care a aprins bătălia pe scena politică. Anul 2012 a stat sub semnul războiului dintre USL şi Traian Băsescu. Trei premieri, o suspendare a preşedintelui şi două tururi de scrutin au făcut din 2012 cel mai agitat an al politicii postdecembriste.
Totul a pornit pe 12 ianuarie 2012. Demiterea lui Raed Arafat, în urma unei intervenţii televizate a preşedintelui Traian Băsescu a declanşat un val amplu de prosteste. Dacă la început demonstranţii cereau doar revenirea lui Arafat, în câteva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.
Piaţa Universităţii a devenit teatru de război între protestatari şi jandarmi, iar cota de popularitate a preşedintelui Traian Băsescu ajunsese la cote de avarie. Foto Anul politic 2012 în imagini Jandarmii ridică protestarii din Piața Universității FOTO Adevarul gallery-link
Consecinţa directă a protestelor a fost demisia premierului Emil Boc, la data de 6 februarie. Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost votat de Parlament, la 9 februarie, pe baza aceleiaşi majorităţi care l-a sprijinit pe Boc: PDL-UNPR-UDMR-Minorităţi.
După un mandat de doar 78 de zile, Guvernul Ungureanu a căzut pe 27 aprilie în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de PSD şi PNL, care au primit sprijinul Minorităţilor, dar au profitat şi de unele dezertări din PDL.
Conducerea Guvernului i-a fost încredinţată liderului PSD, Victor Ponta. Guvernul USL a primit votul de învestitură al Parlamentului pe 7 mai, în condiţiile în care UNPR a semnat un protocol cu PSD şi s-a alăturat noii majorităţi.
USL câştigă de o manieră categorică alegerile locale, dar neînţelegerile din