Dacă găsiţi câteva fire de păr rătăcite pe umeri, nu trebuie să vă îngrijoraţi. E normal să pierdeţi până la 100 de fire de păr pe zi. Dacă observaţi însă mai multe, într-o perioadă mai lungă de timp, înseamnă că vă confruntaţi cu ceea ce se numeşte alopecie. În jurul acestui fenomen s-au născut însă foarte multe mituri. Iată care sunt cele mai des invocate, potrivit clicksanatate.ro.
Periile de păr prea dese fac rău
FALS. Numai firele de păr deja moarte rămân pe perie. Părul creşte doar o anumită perioadă de timp, de regulă, trei, până la cinci ani. Din acest motiv pierdem cam 100 de fire de păr în fiecare zi.
Chelia este moştenită numai pe linie bărbătească
FALS. Aproximativ 30 % din femei moştenesc alopecia. Acestea au părul mai rar în creştetul capului, spre deosebire de bărbaţi, care chelesc la tâmple şi în zona occipitală.
Casca de motociclist accelerează căderea părului
FALS. Totuşi, firele de păr se pot rupe dacă apărătoarea este prea strânsă pe cap.
Stresul nu duce la căderea părului
FALS. Stresul eliberează în corpul nostru un hormon numit adrenalină. Dacă nu reuşiţi să reduceţi nivelul stresului, urmarea poate fi căderea părului. Odată ce a trecut perioada stresantă, părul începe să crească din nou.
Sarcina „ucide“ părul
FALS. Datorită producţiei de hormoni, în timpul sarcinii părul creşte mai mult ca de obicei. De aceea, după naştere, cade mai mult. În câteva luni, însă, creşterea părului intră în normal.
Dietele nu afectează podoaba capilară
FALS. Dietele cu mai puţin de 1.000 kcal pe zi slăbesc celulele capilare. Firele de păr devin fine şi pot cădea. Proteinele, vitaminele, mineralele şi oligoelementele stau la baza unui păr sănătos şi trebuie să fie asimilate din alimentaţia zilnică.
Vopsitul accelerează căderea părului
FALS. E adevărat însă că tratamentele intensiv