Dacă aveți de gând să luați cu voi, în vacanța dintre ani, câinele sau pisica, este musai să știți câteva lucruri esențiale pentru confortul tuturor - și al amicului patruped, și al vostru. Ni le-a oferit specialistul Libertății, medicul veterinar Liliana Soare. Respectați-le punct cu punct, ca să păstrați amintiri excelente despre această primă ecapadă în familie completă și să vă doriți să o reeditați cât mai curând. Dacă aveți de gând să luați cu voi, în vacanța dintre ani, câinele sau pisica, este musai să știți câteva lucruri esențiale pentru confortul tuturor - și al amicului patruped, și al vostru. Ni le-a oferit specialistul Libertății, medicul veterinar Liliana Soare. Respectați-le punct cu punct, ca să păstrați amintiri excelente despre această primă ecapadă în familie completă și să vă doriți să o reeditați cât mai curând.
La fel ca noi, stăpânii lor bipezi, câinii și pisicile pot suferi de rău de mișcare; din aceeași cauză... anatomică: centrul echilibrului și al orientării, aflat în urechea internă, este perturbat în timpul călătoriei cu mașina, trenul sau vaporul. Și manifestările sunt similare: nervozitate, hiperslivație, stări de vomă. Ca să previi fenomenul, este bine să obișnuiești animăluțul cu plimbările, treptat: primul lui drum în autoturism, de exemplu, să fie cât mai scurt, iar următoarele din ce în ce mai lungi. Nota bene: prima călătorie să NU aibă ca destinație cabinetul veterinar, pentru că îi va rămâne fixată în memorie, pentru toată viața, ca o traumă!
Un cățel sau o pisică de talie mică sau medie (până în 10 kg) poate călători gratuit, împreună cu stăpânul, fără să ocupe însă un loc pe canapea. Stăpânii au obligația de a-i ține sub control, ca să nu-i deranjeze cu nimic pe ceilalți călători. Ca regulă generală, pisicile sunt transportate în cuști speciale, iar câinii trebuie să fie ținuți în lesă și să poarte botniță.
Cel