Începând cu 1 ianuarie 2013, consumatorii de energie electrică vor plăti energia electrică cu 6 la sută mai mult, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat costurile producătorilor de profil incluse în tarife. Astfel, preţul mediu final al energiei electrice va fi, de marţi, de 175,5 lei/MWh.
ANRE a acceptat majorarea tarifelor cu şase procente pentru a permite producătorilor care vând pe piaţa reglementată să recupereze pierderi din anii anteriori, generate de vânzarea către consumatorii casnici la preţuri reduse, sub costurile de producţie, la care se adaugă şi efectele sprijinului acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă. Certificatele sunt acordate gratuit de stat producătorilor, care apoi le vând furnizorilor de energie. Intrarea pe piaţă a tot mai multor unităţi de producţie de energie regenerabilă, în special centrale eoliene, duce şi la majorarea volumului de certificate verzi, pe care furnizorii sunt obligaţi să le cumpere de la producători, iar ulterior sunt incluse pe facturile finale ale consumatorilor.
De asemenea, preţul energiei electrice va fi influenţat, anul viitor, şi de calendarul stabilit în vederea liberalizării pieţei de electricitate. Strategia de eliminare a preţurilor reglementate prevede creşterea procentului de achiziţie din piaţa concurenţială la 10 la sută pentru consumatorii casnici în 2013, ţinta fiind de 30 la sută în anul 2014, 50 la sută în 2015, 70 la sută în 2016 şi 100 la sută până la finalul anului 2017.
În luna septembrie a acestui an, consumatorii casnici au avut o majorare cu cinci la sută a tarifelor la energie electrică, în timp ce pentr