Sarmalele, piftia, friptura de porc, caltaboşul, cârnaţii şi salata de beouf sunt doar câteva dintre preparatele nelipsite de pe masa de REVELION 2013. În aceste condiţii, medicii recomandă cumpătare, deoarece riscul apariţiei tulburărilor digestive este destul de ridicat.
Aceste afecţiuni nu sunt sigurele boli la care suntem predispuşi în seara de REVELION, mai ales că în ultima perioadă dieta noastră a fost una mai mult bazată pe preparate din carne de porc. În aceste condiţii, nutriţioniştii avertizează că preparatele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la creşterea nivelului de colesterol şi a greutăţii, pe fondul conţinutului ridicat de grăsime.
Cum pot deveni preparatele tradiţionale mâncăruri sănătoase
Medicul nutriţionist Mihalea Bilic oferă câteva trucuri culinare pentru a transforma sarmalele, piftia de porc şi salata de boeuf în mâncăruri sănătoase.
● „Sarmalele sunt cu atât mai gustoase, cu cât conţin mai multă grăsime. Pentru a preveni creşterea nivelului de colesterol, este recomandat să mâncăm cel mult două sarmale pe zi”, spune dr. Bilic. Pentru fanii acestui preparat, medicul nutriţionist spune că există o soluţie de compromis: sarmalele din carne de pui sau de curcan cu orez, legume şi fără slănină.
„Mai este un secret: carnea tocată folosită pentru umplerea sarmalelor poate fi jumătate din vită, jumătate din porc, iar gustul va fi neschimbat”, precizează specialistul. Medicul recomandă, pentru diminuarea cantităţii de grăsime din preparat, să încălzim sarmalele într-un vas separat în care să punem o cană de apă. „Grăsimea va rămâne în cratiţă”, spune dr. Bilic.
● Salata de boeuf este o combinaţie teoretic sănătoasă între legume fierte şi carne slabă de vită. „Singurul ‘păcat’ este prezenţa maionezei. Este indicat să înlocuim maioneza făcută în casă cu cea din comerţ, pe ambalajul căreia să scrie ‚li