Adrian Năstase, Monica Iacob Ridzi, Dan Păsat, Ion Stan, Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely au fost judecaţi de colegii lor parlamentari şi declaraţi nevinovaţi înainte ca vreun judecător să se pronunţe. Aceşti politiceni au beneficiat de imunitatea parlamentară conferită de Constituţie şi au scăpat de arestare, percheziţie sau de urmărirea penlă a procurorilor. În cel mai recent caz, deputatul Ion Stan, pentru care DNA a cerut încuviinţarea cererii de arestare, a fost salvat de colegii săi deputaţi. Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice care a vizat cererea de arestare, a declarat pentru gândul că, probabil, deputaţii au "reacţionat emoţional la pledoaria domnului Stan".
Imunitatea parlamentarilor în faţa cererilor de arestare şi percheziţie este prevăzută în Constituţie la articolul 72, care precizează că deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
În cazul miniştrilor-parlamentari, imunitatea merge mai departe, astfel că ei nu pot fi urmăriţi penal de procurorii fără avizul Parlamentului. Aceste aspecte sunt prevăzute de art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată şi Decizia nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale.
Astfel că textele din Constituţie şi din legea răspunderii ministeriale au transformat Parlamentul într-o instanţă care a decis prin vot dacă procurorii pot urmări penal un ministru sau dacă pot cere arestarea unui deputat sau senator.
În cazul arestării unui deputat, Parlamentul decide dacă permite unui procuror să formuleze o cerere de arestare preventivă. Procedura arată că procurorul nu arestează, ci formulează o cerere de arestarea preventivă care este judecată de magistraţi.
În cazul unei cereri de arestare preven