Dacă aveai mustrări de cunoştinţă din cauza unor obiceiuri alimentare proaste sau a pauzelor dese în timpul programului, cercetătorii vin cu veşti bune şi oferă explicaţii care surprind partea plină a paharului.
Publicaţia americană „iVillage“ a trecut în revistă câteva dintre beneficiile unor comportamente mai puţin indicate.
Neastâmpăr
Foiala, agitaţia, legănatul picioarelor, răsucirea firelor de păr...aceste mişcări musculare mici acţionează ca un exerciţiu, arzând hormonii de stres dăunători, susţine cardiologul Stephen Sinatra. Un studiu american sugerează că persoanele agitate cresc rata de ardere a grăsimilor cu aproximativ 40%. Motivul constă în mişcările continue ale corpului, care stimulează creierul să elibereze hormoni ce sporesc capacitatea de a arde grăsimile şi de a elibera energie.
Bârfitul
Petrecerea a aproximativ 20 de minute bârfind cu un prieten ajută aproximativ 96% din oameni să elimine stresul, tensiunea şi anxietatea timp de aproape patru ore, susţin cercetătorii de la Universitatea Brown din Rhode Island.
Femeile care răspândesc bârfe pozitive îşi pot atenua depresia cu aproape 72% în doar trei luni. „Să vorbeşti de bine pe ceilalţi stimulează instinctele naturale de relaţionare ale femeilor, ceea ce creşte producerea de hormoni antidepresivi“, explică Scott Haltzman, autorul cărţii „Secretele unei familii fericite“.
Pauzele scurte
Aproximativ 75% din femei amână lucrurile importante, obicei ce pare a fi benefic pentru sănătate, după cum au constatat cercetătorii germani. Ei sugerează că pauzele în care îţi verifici contul de Facebook sau citeşti mailuri haioase stimulează producţia de compuşi ce resping durerea în aproximativ opt minute. Autorii studiului susţin că dacă întrerupi sarcinile plictisitoare cu mai multe pauze scurte (în locul unei si