Una din cele 8 biserici de lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO este şi biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli" din localitatea Plopiş.
Biserica este o construcţie ridicată la sf. sec. al XVIII-lea. „Situată în zona Chioarului, ea este rezultatul influenţei bisericilor din Maramureş, atât ca şi configuraţie volumetrică, siluetă şi monumentalitate, dar şi a bisericilor tipice pentru nordul transilvănean interpretat adesea într-o formulă originală.
Raportul între corpul bisericii realizat după sistemul Blockbau şi acoperişul decroşat la nivelul altarului denotă un simţ al armoniei cu totul extraordinar. Turnul clopotniţă care se ridică pe pronaos are o structură robustă impusă de înălţimea mare a turnului cu coamă piramidală străjuită în patru colţuri de 4 turnuleţe care dau bisericii o siluetă relansată şi care îi conferă monumentalitate.
Plasată în vârful unei coline de unde pare a dialoga cu biserica din Surdeşţi a cărui model l-a preluat parţial, această biserică reprezintă exemplul ideal de simbioză perfectă între relief, natură şi creaţia omului”, se arată într-un raport întocmit de conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş.
Oficialii DJC MM subliniează faptul că biserica din Plopiş „prezintă o serie de elemente prin care se diferenţiază de celelalte lăcaşuri de cult din ţinut”.
„Mai întâi înălţimea pereţilor permite 2 rânduri de ferestre fără ca retragerea tipică pentru bisericile din Maramureş să se regăsească aici; rezultă astfel un amplu spaţiu interior, boltit, trilobat (este singura care prezintă acest tip de boltă).
Geniul meşterilor constructori este evident când vorbim despre biserica din Plopiş; îl descoperim în alegerea şi amplasarea într-un spaţiu care pune în valoare monumentalitatea bisericii.
Volumetria armonios proporţionată, tehnica de execuţie, decoraţia, silueta care se profilează în cadrul natura