În ultimii ani, în lumea sporturilor de echipă s-a consemnat o împărţire clară în ceea ce priveşte susţinerea financiară, unele formaţii fiind susţinute doar de anumiţi oameni de afaceri, celelalte fiind sprijinite de comunitatea locală. Oricum ar fi, jocurile de echipă sunt destinate publicului larg şi în special iubitorilor de sport din localităţile care găzduiesc aceste echipe.
Tot în ultimii ani, în România se poate observa o ascensiune a jucătorilor străini în echipele de club. În fotbal, handbal, volei, baschet, rugbi etc. au apărut sportivi de alte naţionalităţi care ridică nivelul competiţiilor pentru că, nu-i aşa, în sport laurii aparţin învingătorilor. Totuşi, există şi formaţii care aleg să promoveze tineri din zonele unde evoluează grupările respective. Dacă, să spunem că, în fotbal există echipe ca CFR Cluj sau FC Vaslui, în handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea sau HCM Constanţa, în volei Remat Zalău, în rugbi Farul Constanţa, toate acestea bazându-se mai mult sau mai puţin pe jucători străini, sunt şi grupări care se străduiesc să le ţină piept doar cu localnici.
Din acest punct de vedere, Suceava are motive îndreptăţite de mândrie. Echipa de handbal masculin CS Universitatea Suceava, cea de fotbal Rapid, cea de volei masculin CSM şi cea de rugbi CSM Bucovina sunt alcătuite în proporţie covârşitoare din suceveni şi se descurcă onorabil în campionatele în care evoluează. În mod cert există şi oameni care visează la mari performanţe cu ajutorul unor sportivi din afară, la fel cum sunt şi sportivi de pe alte meleaguri care au venit la Suceava, şi-au făcut datoria pentru club, au îndrăgit oraşul şi au rămas aici.
Aşadar, la finele anului 2012, iubitorii sportului sucevean pot fi mândri pentru că o parte din copiii lor joacă pentru echipele locale şi o fac cum pot mai bine. Faptul că formaţiile sucevene au o evoluţie bună cu jucători