Anul politic 2012 a fost unul foarte zbuciumat. Luptele politice, dar şi proteste din ianuarie au fost în atenţia presei internaţionale, care a dedicat spaţii extinse evenimentelor din România. Suspendarea preşedintelui Traian Băescu a fost evenimentul politic al anului, dar nici schimbările Guvernelor nu au trecut neobservate.
2012 a debutat cu protestele din ianuarie. Presa internaţională a semnalat problemele legate de Legea sănătăţii, dar a consemnat faptul că demiterea lui Raed Arafat a fost doar scânteia care a încins spiritele.
Reuters sublinia că violenţele din capitala României au fost marcate de ciocniri violente între protestari şi jandarmi. Luptele ce au avut loc la Universitate au făcut rapid înconjurul lumii, iar imaginile cu oamenii bătuţi de jandarmi au ajuns în toată presa internaţională.
„Protestatarii care demonstrează împotriva măsurilor de austeritate s-au ciocnit cu forţele de ordine. Violenţele au izbucnit în ziua de 15 ianuarie în timp ce se manifesta împotriva preşedintelui Băsescu, acuzat de scăderea dramatică a nivelului de trai în România. Peste 30 de persoane au fost reţinute de poliţie”
CNN anunţa că poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care cer demisia preşedintelui Băsescu şi alegeri anticipate şi subliniază faptul că „participanţii au blocat circulaţia şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine. Protestele au început joi şi au fost provocate de proiectul legii sănătăţii.”
Deutsche Welle relatează că „protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate dar şi faţă de corupţia larg răspândită, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, altădată popular”.
The New York Times scrie că „protestele din ultimele zile sunt cele mai serioase de când preşedintele Băsescu a venit la putere, în 2004. Sunt rezultatul frustrării faţă de tăierile salar