Că este vorba despre aspecte care ţin de sănătate, de relaţiile personale sau de performanţele profesionale, mulţi îşi propun să facă schimbări în noul an. Dar de la vorbe la fapte poate fi cale lungă în lipsa unui plan care să ne ajute să ducem la îndeplinire promisiunile făcute de Revelion.
Fiecare dintre noi îşi propune cel puţin un obiectiv pentru anul ce urmează. De regulă, el are legătură cu lucruri pe care le-am amânat sau neglijat în anul anterior, cum ar fi sănătatea ori viaţa de familie. De Anul Nou, promisiunile ne par mai uşor de îndeplinit, pentru ca apoi să realizăm că ne lipsesc determinarea, disciplina sau ambele. Probabil că nu există fumător care să nu-şi fi propus măcar o dată la trecerea dintre ani să scape de viciul care îl îmbolnăveşte şi îi sărăceşte bugetul. Femeile ştiu şi ele foarte bine cât de greu este să te ţii de o rezoluţie, căci multe dintre ele îşi propun să urmeze diete după Revelion, dar puţine reuşesc.
Determinarea este, fireşte, esenţială pentru a duce la începlinire promisiunile pe care ni le facem zilele acestea, dar ea nu este suficientă, în opinia dr. Henry Cloud, psiholog clinician citat de postul american Fox News. Pentru a avea puterea de a duce la capăt promisiunile făcute la trecerea dintre ani, ar fi necesare alte două „ingrediente“: o sursă nouă de energie şi o strategie care să-ţi permită să foloseşti eficient această energie. Un exemplu oferit de dr. Cloud: dacă vrei să respecţi o dietă pe termen lung, ai nevoie de energia pe care o poate oferi un grup de suport şi de un plan bine structurat cu privire la dieta respectivă. Iată alte câteva trucuri oferite de specialist celor care şi-au propus ca 2013 să fie un an mai bun decât cel care ia sfârşit în curând:
Înconjoară-te de oameni care au aceleaşi obiective. În străinătate, programele de control al greutăţii – de tipul „Weight Watchers“ - se bucură d