Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a remis vineri un comunicat de presă prin care atragă atenţia asupra deținerii, comercializării şi folosirii articolelor pirotehnice în această perioadă, avertizând cu amenzi usturătoare și chiar dosare penale pentru cei care încalcă legislația în acest sens. Petardele pot fi vândute doar de persoane juridice care dețin autorizație din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a poliţiei.
Ce amenzi se dau şi care sunt infracţiunile
Comercializarea de persoane fizice sau juridice neautorizate se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română, a denumirii, a clasei din care fac parte, a instrucţiunilor de folosire, a termenului de garanţie, precum şi a pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei.
Folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei. În cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot amenzile sunt între 200 şi 1.000 de lei.
Biroul de Presă al IPJ Suceava prezintă şi infracţiunile prevăzute de legislaţia în domeniu. Orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Aceeaşi pedeapsă este şi pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni.
Când şi unde este interzisă folosirea articolelor pirotehnice
a) între orele 22.00 şi 6.00, cu excepţia perioad