Chiar daca in ultima vreme este din ce in ce mai uzitata petrecerea Revelionului in familie, transformarea mesei festive intr-o cina oarecare, doar mai opulenta decat altele, o sesizeaza oricine.
Nu opulenta atrage astazi, cand cuvantul de ordine este silueta, ci aspectul festiv, modul de prezentare si - ceea ce este cel mai greu - subtilitatea conversatiei.
Aranjarea mesei
N-ar fi o noutate sa stii ca locul furculitelor este in stanga, al cutitelor in dreapta, iar al linguritelor in fata, langa pahare. Dar este de neiertat sa-ti scape din vedere o crenguta de brad decorativa, pusa intr-un colt liber al mesei.
Tot de neiertat ar fi sa folosesti servetelele de asta vara, cu plaja si cu soare, in locul celor imprimate anume pentru Revelion, care se gasesc la toate marketurile, costa mai nimic si produc impresie la prima vedere. Le pui cu darnicie sub cutite, facute "cornulet" in fiecare pahar de apa, asezate la discretie undeva pe coltul mesei.
Aperitivele reci vor fi dinainte asezate in farfurie, cele cremoase pe cate o frunza de salata, ca sa nu se intinda dizgratios. N-are niciun rost sa aduci aperitivele reci pe tavi, dupa ce au sosit invitatii, facandu-ti de lucru, in loc sa porti conversatie.
Oricat ti-ar fi teama ca-ti patezi rochia de ocazie, sortul ii strica tot fasonul. Deci fara sort. In niciun caz gazdele nu se vor repezi simultan in bucatarie, ca sa aduca ceva. A lasa invitatii singuri, sa converseze intre ei, este o impolitete.
Nu trece la urmatoarele feluri de mancare pana nu s-au consumat aperitivele sau pana n-au renuntat consumatorii la ele. Graba tot impolitete este. Cand aduni farfuriile de aperitiv, aduni si un set de tacamuri. Formula "da-mi farfuria si tine tacamul" este in afara codului bunelor maniere.
Painea trebuie sa fie si ea de la inceput pe mas