Retetele propuse de mari maestri bucatari in cadrul show-urilor TV contin mai multe calorii, grasimi, grasimi saturate si zahar, comparativ chiar si cu mancarea gatita pe care o gasim in supermarketuri.
Un grup de cercetatori ai Universitatii din Newcastle, Marea Britanie, a decis sa verifice spusele conform carora mancarea facuta acasa, dupa ureche si nu neaparat dupa retete sofisticate luate din carti, este mult mai sanatoasa decat mancarea preparata dupa astfel de metode, scrie BTV News.
Pentru aceasta, cercetatorii au comparat 100 de feluri de mancare propuse de patru maestri bucatari in diverse carti de bucate, devenite best-seller, cu 100 de feluri obisnuite de mancare, cumparate din magazin. Cercetatorii au tinut cont de recomandarile calorice si nutritionale ale OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Rezultatele au aratat ca retetele din cartile amintite sunt nesanatoase si, frecvent, depasesc granitele admise de OMS. Cercetarea nu are ca rol sa denigreze munca mestrilor bucatari, insa oamenii de stiinta insista ca, in cadrul emisiunilor de gen, sa fie furnizate informatii despre continutul caloric si valoarea nutritiva a preparatelor, dand astfel privitorilor posibilitatea de a alege.
Cercetatorii au comparat retete propuse de Jamie Oliver, Nigella Lawson, Lorraine Pascale, Hugh Fearnley-Whittingstal. Purtatorul de cuvant al lui Lorraine Pascal a spus ca aceasta are si retete sanatoase, precum si mancaruri mai bogate caloric. Totodata, aceasta aminteste ca emisiunile sunt show-uri de gatit si nu despre cum sa mancam sanatos.
Retetele propuse de mari maestri bucatari in cadrul show-urilor TV contin mai multe calorii, grasimi, grasimi saturate si zahar, comparativ chiar si cu mancarea gatita pe care o gasim in supermarketuri.
Un grup de cercetatori ai Universitatii din Newcastle, Ma