Banca Nationala a Romaniei doreste aplicarea si pentru companii a unor conditii mai severe in cazul accesarii creditelor in valuta, daca acestea nu dovedesc faptul ca dispun de acoperire "naturala sau financiara" la riscul valutar, potrivit unui regulament postat pe site-ul bancii.
"Imprumutatorii stabilesc in cadrul reglementarilor proprii, in concordanta cu profilul si strategia lor de risc, modalitatea de organizare a activitatii de acordare si garantare a creditelor in valuta destinate entitatilor nefinanciare, impunand conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta decat cele aplicabile creditelor similare in moneda nationala", se arata in Regulamentul nr.17 din 12 decemrie 2012.
De asemenea, dcumentul precizeaza ca imprumutatorii pot acorda credite in valuta sau indexate la cursul unei valute entitatilor nefinanciare numai in masura in care, potrivit criteriilor stabilite de imprumutator in reglementarile proprii, respectivele entitati demonstreaza ca dispun de capacitate de rambursare a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei in care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare si, dupa caz, de majorare a dobanzii.
Astfel, in aplicarea prevederilor imprumutatorii utilizeaza la determinarea capacitatii de rambursare valorile indicate pentru persoanele fizice in ceea ce priveste socul pe cursul de schimb si socul pe rata dobanzii.
La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare in cazul creditelor de consum BNR precizeaza ca se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% euro, 52,6% franci elvetieni, 40,9% dolari americani. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francilor elvetieni.
Regulamentul precieaza ca aceste prevederile se aplica numai pentru partea de finantare pentru care debitorul n