Moartea lui Marilyn Monroe de pe 5 august 1962 a trezit semne de întrebare cu privire la sinuciderea sa. Recent, reprezentanţii FBI au completat raportul decesului cu informaţii despre amiciţiile artistei cu membri comunişti.
Noul raport furnizat de Biroul Federal de Investigaţii relevă numele unor apropiaţi ai artistei, printre care şi un activist politic comunist. În document se menţionează că în anul morţii, Marilyn a călătorit în Mexic pentru a-şi achiziţiona mobilă, moment în care l-a cunoscut pe Frederick Vanderbilt Field, care fusese dezmoştenit de averea familiei din cauza opţiunilor politice de stânga. Potrivit raportului FBI, Field, căsătorit la vremea respectivă, şi Marilyn „s-au îndrăgostit nebuneşte“, acesta fiind un motiv de îngrijorare pentru apropiaţii artistei, printre care şi terapeutul său.
„Această situaţie a cauzat o spaimă foarte mare în anturajul domnişoarei Monroe, precum şi în Grupul American Comunist din Mexic“. În autobiografie, Field dedică un întreg capitol călătoriei în Mexic, intitulat „Interludiul unei veri indiene“. Activistul politic scrie despre cum a mers cu soţia sa şi cu Marilyn la cumpărături şi au luat masa împreună, iar despre politică discută într-un singur pasaj, în care descrie o conversaţie din timpul unei mese.
„A vorbit mai mult despre sine şi despre oamenii care au contat pentru ea sau care contează în continuare. Ne-a povestit despre convingerile sale cu privire la drepturi civile, despre egalitatea între albi şi negri“, a notat Field.
Ani de-a rândul, rapoartele decesului i-au intrigat pe investigatorii şi pe biografii care nu au crezut că Marilyn Monroe s-a sinucis. Abia cercetările din 1982 au demonstrat că artista şi-a luat viaţa.