Pesta porcină a blocat nouă ani exporturile de carne din România pe piaţa Uniunii Europene, ducând la disperare şi la faliment crescătorii de suine autohtoni. Cu eforturi uriaşe, după patru audituri făcute de specialiştii de la Bruxelles, SUA şi Rusia şi controale severe, s-a reuşit eradicarea bolii, iar din ianuarie 2012 carnea de porc românesc a ajuns iarăşi pe piaţa europeană.
În Timiş, nu există pestă porcină la ora actuală
În acest context, decizia autorităţilor de a „liberaliza” vânzarea cărnii de la porcii crescuţi în gospodării este surprinzătoare şi ridică întrebarea: „Va fi răspândită iarăşi pesta porcină în Timiş?”. Dr. Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, ne asigură că nu există acest pericol.
„Singura diferenţă este următoarea: dacă înainte crescătorii de animale puteau sacrifica porcii numai în gospodării pentru consumul propriu, acum pot să îi vândă la abator. Nu vom da ocazia să fie răspândită boala. În ultimii ani, am avut parte de patru audituri de la Comisia Europeană, SUA şi Rusia. Au fost ani de lupte crâncene. Am reuşit să le demonstrăm că am asanat boala complet şi fără probleme. Totuşi, nu se ştie niciodată, natura e natură şi poate apărea boala sau să fie adusă de pe undeva. Noi suntem extrem de atenţi. Pe plan mondial, aceasta mai evoluează şi există, dar în România, la ora actuală, şi în special în judeţul Timiş, nu mai există pesta porcină. Am fost în mii de gospodării, am recoltat mii de probe de sânge, iar rezultatele sunt clare, nu mai există această boală la suinele din vestul ţării”, a declarat dr. Popa.
În total, medicii veterinari au inspectat aproape 4.000 de gospodării cu porci, în judeţul Timiş, pentru a recolta 17 mii de probe care au fost analizate în laboratoarele de la Timișoara și București.
Examenul trichinologic este obligatoriu
Conf