Mijloacele de transport prin care bacteriile se răspândesc cel mai uşor sunt avioanele, vasele de croazieră şi metrourile. Mâna unui om găzduieşte aproximativ 150 de specii de bacterii, ele reproducându-se la doar 20 de minute de la ultima spălare. Astfel, transmiterea virusurilor se poate face foarte uşor prin atingerea mânerelor, a barelor, a scaunelor sau a uşilor din trenul de metrou. În ciuda numeroşilor şobolani ce mişună la metrou, riscul de a lua ciumă bubonică este extrem de scăzut (în New York a existat un singur caz în ultimii zece ani), dar te poţi expune oricând la tuberculoză, chiar dacă şi această boală infecţioasă nu poate fi contractată atât de uşor.
Specialiştii americani susţin că trebuie să te afli mai mult timp în preajma unei persoane infectate pentru a lua virusul. Singura care ar trebui să ne preocupe cu adevărat în sezonul rece rămâne gripa, scrie „New York Magazine“.
„Cele mai comune probleme care apare în timpul iernii sunt infecţiile respiratorii, ce se transmit prin stropi. De fiecare dată când cineva strănută sau tuşeşte, generează picături de aerosoli lichizi care conţin microorganisme infecţioase, în special virusuri, precum gripa“, informează doctorul Polsky, de la spitalul St. Luke's-Roosevelt, New York. Cei mai expuşi sunt copiii, femeile însărcinate şi bătrânii.
Polsky recomandă celor bolnavi să tuşească sau să strănute în încheietura cotului pentru a bloca răspândirea germenilor prin stropi, dar şi pentru a împiedica contaminarea mâinilor cu care, apoi, inevitabil, atingem obiectele din jur. „Deşi virusurile respiratorii se transmit prin aer, ele pot supravieţui câteva ore pe barele metalice, dar şi pe alte suprafeţe dure. Ai grijă să nu-ţi atingi ochii, gura sau nasul înainte să te speli pe mâini. Acoperă-ţi gura şi nasul dacă cineva tuşeşte şi dacă eşti foarte îngrijorat din această cauză, folo