Imaginea sumbră a sectorului bancar intern la final de 2012 „exprimă premise preodominant nefavorabile, cel puţin pentru primele luni din 2013“, spune o analiză a SSIF Broker Cluj Napoca, singura firmă de brokeraj listată la Bursa de Valori Bucureşti. Restanţele la credite vor creşte, iar reducerea dobânzilor nu va stimula cererea. Ar putea avea loc fuziuni între bănci.
„Este puţin probabil să asistăm la o accelerare a creditului neguvernamental (în termeni an/an) în debutul lui 2013, dat fiind climatul dificil din economia reală la cumpăna dintre ani, Cel mai probabil vom asista la un ritm mediu anual sub 5% cel puţin în Trimestrul I“, estimează Andrei Rădulescu, analist la SSIF Cluj Napoca.
Creditul neguvernamental este volumul împrumuturilor făcute de companii şi populaţie.
Cât priveşte dobânzile practicate de către bănci, „vom asista şi în 2013 la continuarea tendinţei descendente, mai ales în contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancară“. În plus, „nu este exclus să ajustăm în primul semestru al anului la o reluare a procesului de normalizare a dobânzii de politică monetară“, explică analistul de la Broker Cluj.
Nivelul redus al cererii de credite, ar putea determina o competiţie mai acerbă între bănci, care să preseze spre reducerea dobânzilor.
Rata restanţelor la credite va continua să crească, cel puţin în trimestrul I al anului 2013, „nefiind exclusă o stabilizare în al doilea trimestru al anului viitor. Acest scenariu principal încorporează faptul că nu vom asista la reintensificarea problemelor economico-financiare la nivelul Zonei Euro“, apreciază Andrei Rădulescu.
„Am putea asista, spre jumătatea anului viitor, la iniţierea unui proces de relansare graduală a activităţii din sectorul bancar, după părerea mea. Cu alte cuvinte, vor apărea semnale de apropiere de final a procesului de ajustare“, mai spune analis