Prima zi din 2013 înseamnă noi scumpiri: creşterea accizelor şi deprecierea leului vor aduce preţuri mai mari pentru ţigări şi carburanţi, taxele locale ar putea creşte, iar factura la curent se va majora.
Scumpiri pe bandă rulantă, mai mult de muncă pentru economişti şi întreprinzători la calculul impozitelor, posibile (dar nu obligatorii) creşteri ale taxelor locale sau îngheţarea ori majorarea veniturilor la anumite categorii de salariaţi – acestea ar fi, pe scurt, schimbările aduse de legislaţia ce va intra în vigoare din 1 ianuarie 2013. „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a noilor reglementări.
Val de scumpiri din cauza accizelor
Aderarea României la UE presupune, între altele, o aliniere graduală a taxelor pe produsele considerate de lux (accize) la nivelul comunitar şi, în acelaşi timp, calcularea acestora după un curs oficial care se schimbă în fiecare an. Pentru România, data de 1 ianuarie vine cu un val de scumpiri din cauza majorării accizelor din două motive: creşte suma de plată ca taxă şi, în acelaşi timp, cursul oficial de calcul urcă de la 4,30 la 4,52 de lei/euro.
Vom avea de plătit mai mulţi euro – şi, simultan, mai scumpi – pentru accizele la produse precum benzină, motorină, ţigări, cafea, băuturi alcoolice ca bere, vin sau spirtoase pe care le vom cumpăra în anul viitor. De asemenea, GPL-ul cu care se alimentează cele mai multe taxiuri şi kerosenul din avioane vor fi mai scumpe din cauza accizelor, ceea ce înseamnă că este de aşteptat ca tarifele pentru aceste categorii de transporturi să crească proporţional. Per ansamblu, majorările de costuri induse numai de accize sunt estimate la 5%, dar există şi creşteri posibile de peste 35% ale unor preţuri.
Comentând aceste schimbări, Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator (RBA), spune că Guvernul ar putea să at