Ministerul Mediului şi Pădurilor a început 2012, ca de obicei, cu demararea unei noi etape din Programul Rabla, dar cu o mică întârziere faţă de anul anterior. Ulterior, instituţia are de rezolvat de serie de probleme legate de cele aproape 15 infringementuri pe domeniul protecţiei mediului, de inundaţii şi, apoi, de incendiile de pădure din lunile de vară, plus deblocarea fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) sau problemele apărute odată cu mediatizarea incidentelor în care au fost implicate câteva exemplare de urşi.
Pe de altă parte, Bucureştiul a reuşit să găzduiască în cele mai bune condiţii un eveniment internaţional de multe milioane de lei, respectiv cea de-a XI-a reuniune a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar), în perioada 6-13 iulie 2012. În aprilie, reîncepe Programul guvernamental destinat stimulării înnoirii parcului auto naţional, cunoscut sub titulatura de Rabla. Iniţial, cu un buget de 114 milioane lei şi fără semne de suplimentare din cauza estimărilor nu tocmai pozitive ale specialiştilor din piaţă în materie de vânzări, programului i se alocă, în cele din urmă, în iunie, alte 57 de milioane lei pentru încă 15.000 de tichete valorice.
La polul opus s-a aflat Programul Casa Verde, care, în 2012, a fost trecut în stand by din lipsă de fonduri, însă i-au fost alocate, în septembrie, 20 de milioane de lei pentru plata proiectelor depuse în perioada anterioară la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Revenind la domeniul auto şi la infringementuri, MMP se poate lăuda cu rezolvarea problemei legată de vehiculele scoase din uz. La începutul lunii iunie, procedura de infringement declanşată de către Comisia Europeană privind transpunerea Directivei pentru vehiculele scoase din uz a fost soluţionată prin adoptarea unei Hotărâri d