2012 a fost anul celui mai mare război politic de după Revoluţie: opoziţia a obţinut guvernarea înainte de parlamentare. USL a folosit declinul popularităţii lui Traian Băsescu şi a devenit construcţia cu cea mai mare forţă politică de după 1990.
Anul 2012 a reprezentat anul victoriei pentru Uniunea Social Liberală. De asemenea, popularitatea preşedintelui Traian Băsescu şi cea a Partidului Democrat Liberal au intrat într-un declin fără precedent. Pentru prima dată în istoria post-decembristă opoziţia a obţinut şefia Guvernului înaintea unor alegeri parlamentare. USL a reuşit să obţină, după alegeri, un scor mai mare decât cel avut în momentul asumării guvernării.
USL şi-a dovedit abilitatea de a folosi erodarea masivă a popularităţii preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre cei mai iscusiţi politicieni ai ultimilor ani, pentru a se valida electoral drept alternativă la PDL.
Chiar dacă poate fi privit ca un eşec, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a constituit unul din motivele pentru care USL a câştigat, în cele din urmă, puncte electorale. Cu alte cuvinte, USL a capitalizat frustrarea celor care au votat înlăturarea şefului statului de la Palatul Cotroceni şi a transormat-o în voturi la parlamentare.
Votul negativ de la finalul unui an supraîncărcat cu politică a făcut ca USL să obţină în alegeri chiar mai mult decât se aşteptau Crin Antonescu sau Victor Ponta: o majoritate de peste două treimi în Parlament. Acest fapt este o premieră în istoria postdecembristă, USL fiind formaţiunea cu cea mai mare majoritate parlamentară, depăşind chiar FSN din anii ’90.
De asemenea, 2012 a fost şi anul în care politicienii şi-au încălcat, în câteva ocazii, cuvântul dat în mod public. Crin Antonescu a promis că se retrage definitiv din politică dacă Traian Băsescu nu este demis la referendum. Victor Ponta a anunţat, la un mo