Anul 2013 se anunţă unul al schimbărilor majore în România. Rezultatul alegerilor din 9 decembrie permite USL să modifice Constituţia fără a avea nevoie de voturile unui alt partid, iar liderii Uniunii au anunţat deja o serie de puncte care ar trebui schimbate. Regionalizarea este un alt proiect care se găseşte pe agenda noului Parlament, iar în februarie va fi luat în discuţie şi noul Cod Electoral.
După modificarea Constituţiei, premierul Victor Ponta crede că în 2014 ar putea fi organizate alegeri regionale, pe baza regiunilor economice care vor fi trasate în 2013.
"Eu cred că trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului următor, adică până în iunie. Este un moment politic pe care nu o să îl mai găsim, o să avem o majoritate consistentă, USL-ul, o să discutăm şi cu celelalte forţe politice (...) Eu cred că preşedintele trebuie să fie în continuare ales prin vot direct. În schimb, primul ministru răspunde în faţa Parlamentului şi trebuie pus, pe baza experienţei cu domnul Băsescu, ca să nu mai avem un alt domn Băsescu. Preşedintele nu nominalizează pe cine-l taie capul în funcţia de prim ministru, ci aşa cum este în toate constituţiile, pe cel de la forţa politică ce are cel mai mare număr de mandate în Parlament. Nu reuşeşte să facă o majoritate, al doilea, nu reuşeşte nici al doilea şi nici al treilea, face alegeri anticipate. Trebuie să stabilim în Constituţie faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire, minim 19 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament schimbate cu două treimi", a precizat Victor Ponta.
În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, prioritatea este reducerea atribuţiilor preşedintelui. Surse din interiorul PNL susţin însă că liberalii nu ar fi de acord cu o astfel de măsură. Calculul lor este unul pra