La noi, la romani, este foarte riscant sa vorbesti despre calitatile terapeutice ale unei bauturi, fie vin, tuica sau bere si asta pentru ca exista extrem de multe cazuri de ciroza sau hepatita puse pe seama alcoolului.
Trebuie spus insa ca nu alcoolul i-a imbolnavit pe acesti oameni, ci lacomia, dependenta, neputinta de a se limita la o cantitate rezonabila de bautura, atat cat sa fie medicament ori stimilent si nu drog de zi cu zi. Excesele fac rau, lucru pe care trebuie sa-l stie fiecare fiinta rationala.
Si totusi este adevarat ca tuica noastra de prune este un medicament de exceptie si spun acest lucru nu numai americanii, ci si nemtii. Consumata moderat, numai 30 de mililitri pe zi, tuica de prune protejeaza inima si combate bolile de stomac si de bila.
Cercetatorii americani au descoperit ca in tuica de prune se afla o enzima care reduce depunerile de colesterol de pe artere. Consumata moderat, tuica de prune protejeaza inima prin cresterea colesterolului bun concomitent cu scaderea nivelului colesterolului "rau" si a trigliceridelor.
Cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat calitatile terapeutice ale alcoolului consumat moderat. Astfel, in cantitati mici, poate fluidiza sangele, prevenind astfel formarea cheagurilor, are efect bune asupra neuronilor si poate stimula memoria.
La persoanele trecute de 60 de ani, consumul moderat de alcool reduce riscul de dementa si Alzheimer.
Alte studii au relevant faptul ca tuica are in compozitie o cantitate foarte mare de fier. Asta nu inseamna insa ca anemicii isi vor reveni dupa o cura de tuica de prune ori ca tuica tine locul unei alimentatii rationale si sanatoase.
Tuica de prune, chiar si fiarta, nu-si pierde sau degradeaza constituentii, are calitatea de a regla functiile hepatice datorita continutului bogat de vitamine A, B,