Programele nationale de sanatate si Contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale in vigoare anul acesta se vor prelungi pana la inceputul lunii martie 2013. Anuntul a fost facut de Ministerul Sanatatii, care a cerut guvernului adopatarea unei hotarari pentru prelungirea pana la data de 28 debruarie 2013 a valabilitatii documentelor de care depinde finantarea serviciilor medicale. Motivul solicitarii survine faptului ca nu s-a adoptat bugetul de stat, iar astfel nu se cunoaste dimensiunea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.
Din luna martie 2013, Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta . O alta modificare in legislatie prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare. Pana in prezent, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numarul personalului este insuficient in multe dintre serviciile de ambulanta, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulandu-se in timp.
Masura urmareste evitarea blocarii sistemului care acorda asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat, determinata de necorelarea dintre suprasolicitarea si motivarea personalului, au explicat guvernantii.
Ministerul Sanatatii va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (ca de exemplu cele care vizeaza masurile de prevenire a raspandirii HIV/SIDA si TBC), iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc). Ministerul Sanatatii va derula, in con